Tuesday 13 October 2015

Daging Goreng Siam

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
2 keping daging steak dipotong memanjang* 1 camca teh serbuk lada hitam*(diperap 15 minit)
10 kuntum cendawan shitake segar dihiris halus (x letak sbb x da)
2 batang saleri dipotong serong
1 batang leek dipotong bulat
1 biji bawang besar dipotong berbaji
1 inci halia hiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
10 biji cili padi diketuk
1 batang serai diketuk
2 helai daun limau purut
Bahan Sos:-
3 camca besar sos ikan
1 camca besar sos tiram
2 camca besar madu
3 camca besar jus limau kasturi/lemon
Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam kuali (lebih kurang 2 camca besar). Tumis bawang putih dan halia, masukkan daging dan goreng hingga lembut. Masukkan serai dan terus menggoreng hingga daging sedikit garing diikuti cendawan shitake, masak hingga cendawan lembut. Tambah sedikit air jika perlu.
2. Masukkan bahan2 sos kecuali jus limau. Kacau rata dan masukkan semua jenis sayur. Masak hingga sayur lembut sedikit.




3. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan jus limau. Biar masak 1 - 2 minit. Rasa garamnya. Perlu ada masin, manis, masam dan pedas.

No comments:

Post a Comment