Saturday, 10 October 2015

Ikan Berlada (Resepi II)

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Resepi: Chef Ismail @ Sajian Tradisional Negeri Sembilan
Bahan:-
Ikan (apa2 jenis pun boleh, Cik Na guna ikan senangin)
200gm cili merah
100gm cili padi
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai - dititik
2 keping asam keping
1 cawan minyak masak
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Caranya:-
1. Ikan digaul garam dan kunyiy kemudian digoreng garing.
2. Kisarkan cili merah, cili padi, bawang merah dan bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bersama serai yang dititik, hingga garing.
4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam.
5. Masukkan ikan yang telah digoreng dan kacau hingga bersalut rata.

No comments:

Post a Comment