Tuesday 29 December 2015

Bubur Pulut Hitam

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis

Bahan:-
2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 buku gula melaka (x letak pun)
1/2 cawan gula pasir (ikut manis masing2)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih (Cik Na guna santan kotak)
Secubit garam

Caranya:-
1. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang. Ketepikan.
2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk dapatkan santan pekat. Ketepikan.
3. Kemudian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
4. Masak gula melaka, gula, daun pandan dan santan cair hingga gula larut. Kemudian tapis.
5. Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
6. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk. Santan pekat tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment