Resepi: Chef Wan
Sumber: Buku Sajian Tradisi Bersama Chef Wan
Bahan:-
80 ml minyak
500 gm sotong, dicuci dan dipotong besar
8 biji belimbing dibelah dua (x letak sbb x da stok)
4 biji limau kasturi, ambil jusnya
125ml sos tomato
30 helai daun pudina (x da)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Dikisar Halus:-
8 tangkai cili merah , dibuang biji
3 tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah lagi)
4 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu teh belacan
1 cm kunyit hidup
1 cm halia
2 helai daun limau purut
2 batang serai
5 biji buah keras
Caranya:-
1. Tumiskan bahan yang telah dikisar halus dengan minyak sehingga wangi. Masukkan sotong, belimbing, air limau kasturi dan masak selama 3 minit lagi.
2. Masukkan sos tomato, gula dan daun pudina. Tambahkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment