Resepi: Chef Wan
Sumber: Buku 400 Resepi Terbaik Chef Wan
Bahan:-
500 gm sotong, dibersihkan dan dihiris
2 batang serai, dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan, dihiris nipis
10 biji cili padi, dibuang biji dan dihiris
2 sudu makan pes tom yam
4 sudu makan air
1 sudu teh madu
1 1/2 sudu mayonis
3 helai daun limau purut, diracik halus
Minyak masak
Bahan Perapan:-
1 1/2 sudu sos tiram
1 biji telur bersaiz sederhana
Garam secukup rasa
Caranya:-
1. Satukan semua bahan perapan di dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan sotong dan perap selama 1t minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng sotong hingga kekuningan dan garing. Angkat dan ketepikan.
3. Di dalam kuali bersih, panaskan 1 sudu makan minyak masak dan tumis serai, bunga kantan, cili dan pes tom yam hingga naik bau.
4. Masukkan air, madu dan sotong, kacau rata. Alihkan dari api dan masukkan mayonis.
5. Hiaskan bersama daun limau purut.
No comments:
Post a Comment