Sumber Resepi: Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan:-
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai
1/4 cawan sos plum
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Caranya:-
1. Lumur udang dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan lebih kurang 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
3. Tambah red/yellow/green capsicum dan leek, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sediki garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment