Thursday 31 December 2015

Seri Muka Permata

Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis

Bahan Lapisan Bawah:-
1 1/2 cawan pulut - direndam 2 jam
2 cawan santan cair
1 sudu teh garam

Bahan Lapisan Atas:-
2 cawan santan pekat
1 biji telur gred B
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
1 cawan bebola beras - direbus dan ditoskan airnya

Caranya:-
1. Sediakan loyang 8" x 8". Sapukan minyak sekeliling loyang dan lapikkan plastik di dasarnya.
2. Masukkan bahan lapisan bawah ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
3. Setelah masak, tekankan dalam loyang mampat. Kukus semula selama 10 minit.
4. Sementara itu bancuhkan bahan lapisan atas kecuali bebola beras.
5. Kemudian masak atas api sederhana hingga berwap.
6. Masukkan bebola beras dan kacau rata.
7. Tuangkan atas lapisan pulut yang telah dikukus tadi dan kukus semula selama 30 minit.
8. Apabila sudah masak, tunggu sehingga sejuk sepenuhnya sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment