Wednesday, 2 December 2015

Kek Marble Coklat Pisang

Sumber Resepi: Facebook/Buku Resepi
Bahan:-
250gm pisang dilecek
250gm tepung kek (boleh guna tepung gandum diayak 3 kali)
1st baking powder
200gm gula castor
6 biji telur
1sb ovellete
2sb susu pekat manis
50gm fresh milk atau susu cair
90gm minyak
1sb choc emulco (boleh ganti 1 sudu besar serbuk koko bancuh dengan sedikit air panas untuk dijadikan pes)
1sk esen pisang
Caranya:-
1. Leser loyang berukuran 10 × 10 inc dgn butter dan alaskan tapaknya dgn kertas minyak.
2. Panaskan oven 170 C.
3. Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan.
4. Satukan semua bahan dalam mixer kecuali minyak, choc emulco, pisang dan esen pisang.
5. Pukul dengan kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu. Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanya sebati.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diletakkan choc emulco dan 1 bahagian dibiarkan warna asal.
7. Masukkan 3 sudu besar warna asal betul2 di tengah2 loyang. Kemudian tuanh pula warna koko betul2 di tengah atas warna asal sebanyak 3 sudu besar juga.
8. Buat begini hingga 3/4 adunan, kemudian buat pula 2 sudu besar dan akhir sekali 1 sudu.
9. Bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment