Sumber Resepi: Azlita @ Masam Manis
Resepi Asal : Chef Hanieliza
Bahan:-
Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan cair (1/2 biji kelapa)
1/2 cawan air tapisan pandan dan pewarna hijau
1 sudu teh air kapur
Sedikit garam
Lapisan Putih
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
3 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
Air Gula Merah
1 cawan gula merah (sedap kalau guna gula melaka)
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan-disimpul
Caranya:-
Lapisan Hijau
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang. (Cik Na guna mangkuk corelle)
2. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masak adunan di atas api seketika. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
4. Apabila sudah masak cakarkan sedikit permukaan kuih bagi memudahkan bahagian lapisan putih melekat.
Lapisan Putih
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masak adunan di atas api seketika.
3. Tuangkan adunan perlahan2 di atas lapisan hijau.
4. Kukus semula selama 20 minit. Kemudian setelah masak sejukkan.
5. Potong kuih apabila kuih benar2 sejuk dan hidangkan bersama air gula merah.
Air Gula Merah
1. Masak semua bahan sehingga mendidih.
2. Tapis dan hidangkan bersama kuih.
No comments:
Post a Comment