Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Bahan:-
4 ekor udang bersaiz besar (300 gm) - Cik Na mcm kak Ummi guna udang saiz sedang je
1 biji bawang besar - dikisar
2 biji cili merah - dikisar
4 biji cili padi - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan paste tom yam
Sedikit belacan
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Caranya:-
1. Tumis bahan kisar sehingga naik baunya. Masukkan sos cili, sos tomato, paste tom yam dan kicap cair.
2. Masukkan sedikit air bergantung kepada kepekatan kuah yang dikehendaki. Biarkan ia mereneh seketika. Masukkan belacan.
3. Masukkan udang dan gaul sekata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Biarkan ia masak seketika, tutup api dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment