Thursday 17 December 2015

Kuih Seri Muka

Sumber Resepi : Azie @ Azie Kitchen (Lapisan Bawah) & Resepi Mak (Lapisan Atas)

Bahan Lapisan Bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair (200ml santan kotak & 200ml air)
1 sk garam (tambah sikit lagi)
2 sb minyak

Caranya:-
1. Sediakan kukus terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20 min (Cik Na guna pulut susu so x yah rendam,bersihkan je)
3. Toskan beras pulut.
4. Satukan semua bahan di dalam loyang (Cik Na guna loyang size 8 inci) yang disapu minyak dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan. Atau boleh juga lapik loyang dengan menggunakan plastik yang disapu minyak supaya mudah dikeluarkan dari loyang.
5. Kukus atas pengukus yang telah mendidih selama 20 minit.
6. Keluarkan loyang dari kukusan dan rasakan garamnya. Kalau kurang masin ditambah garam. Ratakan permukaan pulut tadi dengan ditekan tekan sedikit supaya padat. Siap untuk dilapis dengan lapisan atas.

Bahan Lapisan Atas:-
2 cawan santan
1/2 cawan tepung kanji
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan gula (boleh tambah sikit lagi kalau nak manis
Daun pandan (dikisar bersama santan dan ditapis)
Pewarna hijau dan kuning

Caranya:-
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar.
2. Tapis adunan ini dan tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah diletakkan di dalam pengukus secara perlahan2.
3. Lap penutup kukusan atau tutup penutup kukusan dengan tuala supaya air tidak menitik. Kukus atas air yang sedia mendidih dengan api sederhana bagi mengelakkan kuih berlekuk2 selama 45 minit atau 1 jam. Cucuk dengan lidi dan kuih masak bila tidak lagi melekat di lidi.
4. Kuih ini hendaklah betul2 sejuk dalam 2-3 jam barulah dipotong supaya mudah dipotong dan cantik. Potong dengan pisau plastik.

No comments:

Post a Comment