Wednesday 2 December 2015

Asam Pedas Cenderawasih

Sumber Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
3 keping ikan tenggiri
4-5 sudu besar cili kering yang dikisar (bergantung kepada tahap pedas cili)
6 ulas bawang merah*
1/2 labu bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 inci lengkuas*
2 biji buah keras*
1/2 inci belacan bakar*
(bahan bertanda * dikisar)
1/3 cawan air asam jawa
2 -3 cawan air untuk kuah/secukupnya
8 tangkai pucuk daun kesum
1 bunga kantan - dibelah dua
2 biji terung - dibelah dua
2 biji tomato - dibelah empat
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Caranya:-
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak (masukkan sedikit air jika terlalu kering sebelum pecah minyak).
2. Masukkan 2 cawan air dan biar didih lagi.
3. Masukkan ikan, air asam jawa, bunga kantan dan daun kesum. Biar mendidih.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. (Boleh tambah air sikit lagi jika nak lebih berkuah).
5. Akhir sekali masukkan terung dan bila terung sudah tiga suku masak, masukkan buah tomato. Tutup api. (Jangan sampai terung dan tomato layu sangat).

No comments:

Post a Comment