Wednesday, 30 December 2015

Pulut Serawa Durian

Sumber Resepi (Pulut): Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Pulut:-
500 gm pulut (Cik Na guna pulut susu jadi x perlu rendam, cuci je. Pulut biasa cuci dan rendam 30 minit)
375 ml santan cair
1/2 camca teh garam
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 camca teh minyak masak

Caranya:-
1. Panaskan kukusan. Toskan pulut dan ratakan dalam loyang (Cik Na guna loyang 10 inci, Cik Mat Gebu guna loyang 12 inci).
2. Bancuh garam dan minyak bersama santan, kacau rata dan tuang dalam pulut tadi.
3. Letakkan simpulan daun pandan dan kukus selama 25 minit. Kemudian, gemburkan pulut dan kukus lagi 7 - 10 minit.

Sumber Resepi (Serawa): Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
10 ulas isi durian (Cik Na x letak sbb x jumpa durian pun)
1 buku gula Melaka
1 biji kelapa (diperah dan dijadikan 5 cawan santan)
1/2 sudu teh garam

Caranya:-
1. Masukkan santan, gula, durian dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih dengan menggunakan api yang sederhana perlahan.
2. Kacau supaya tidak berketul2 dan sehingga mesra dan isi durian tanggal dari biji durian.
3. Ceduk pulut dan hidangkan bersama kuah serawa durian tadi. Selain pulut serawa boleh dimakan dengan roti atau roti jala.

No comments:

Post a Comment