Monday 21 December 2015

Mee Paprik

Sumber Resepi: Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-
1 bungkus mee kuning (dibasuh dan toskan)
5 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
1 sudu kicap pekat
5 helai daun limau purut
5 biji cili padi (diketuk)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang merah (dihiris)
1 cawan air
2 kiub pes tom yam
3 sudu makan minyak

Bahan B (Dipotong Kecil):-
300 gm isi ayam
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm sotong
1 batang lobak merah
100 gm bunga kubis
10 kacang peas (x letak pun)
1 labu bawang besar
1 biji tomato

Caranya:-
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan lobak merah, kicap pekat, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendidih.
4. Masukkan sayur2an yang lain dan kacau rata.
5. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut dan kacau rata.
6. Tutup api kemudian masukkan mee. Kacau sekali lagi.

No comments:

Post a Comment