Saturday, 19 December 2015

Sambal Goreng Jawa

Sumber Resepi: Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
7 tangkai kacang panjang,hiris serong
1 biji kentang, dadu dan goreng hingga empuk, toskan
2 keping tempe, dadu dan goreng, toskan
1 keping tauhu, dadu dan goreng, toskan
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
40 gm fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
3 keping pedal ayam,cuci bersih, hiris kecil
2 keping hati ayam, cuci bersih dan potong kecil
(Cik Na tukar dgn udang kering)
1/2 inci belacan, bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan jus asam jawa
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang serai, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1/3 santan (optional, x letak)
Garam dan gula secukupnya

Caranya:-
1. Pedal dan hati ayam dicelur sekejap, buang airnya. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, goreng pedal dan hati tadi sekejap. Angkat dan toskan. Cik Na guna udang kering jadi Cik Na tumis sekali dengan bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum.
3. Masukkan pedal dan hati ayam  jus asam jawa, belacan dan santan. Kacau rata dan biar mendidih.
4. Masukkan fucuk, tauhu, tempe, kentang, cili merah dan hijau. Kacau rata, masukkan kacang panjang. Gaul rata. Tambah soo hoon tadi. Perasakan dengan garam secukupnya.
5. Masak dengan api sederhana hingga sambal goreng sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment