Wednesday 2 July 2014

Ayam Marsala


Resepi: Majalah Saji

Bahan:-
1 kg ayam - dipotong kecil
2 sudu rempah kari daging 
8 sudu besar minyak
2 labu bawang besar - dihiris
1/2 biji kelapa - ambil 1 cawan pekat & 1 cawan santan cair
2 tangkai daun kari
Garam

Bahan Giling:
10 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 hiris halia
3 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga

Caranya:-
1. Panaskan minyak. Goreng ayam setengah masak.
2. Masukkan bahan giling dan masak selama 10 minit sambil dikacau. Campurkan rempah kari, masak lagi selama 5 minit.
3. Tuangkan santan cair, biarkan hingga kuahnya kering. Bila kering, masukkan santan pekat.
4. Masukkan bawang besar dan taburkan daun kari (Cik Na x letak sbb x da) apabila hendak diangkat.

No comments:

Post a Comment