Friday, 4 July 2014

Pengat Tepung Pulut Dengan Sagu


Resepi: Ummi @ Homesweethome
Bahan:-
1 ketul gula melaka-potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan pati santan (Cik Na letak 2 cawan mcm kak ummi)
250gm biji sagu - basuh dan toskan (Cik Na kurangkan sikit sebab sagu ni buat kuah pekat)
1 jag air (Cik Na ikut kak ummi letak 2 cawan santan cair)
2 helai daun pandan-simpulkan
Sedikit garam

Bahan B:-
1 1/2 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Pewarna hijau
Sedikit garam

***Uli bahan B hingga menjadi doh dan bulat-bulatkan doh sebesar guli dan tekan di tengah sehingga lekuk. Buat sampai habis dan ketepikan.

Caranya:-
1. Didihkan air/santan cair dalam periuk bersama gula melaka, gula pasir dan daun pandan. 
2. Masak hingga gula larut dan mendidih atas api sederhana.
3. Masukkan pati santan dan kacau sekejap.
4. Masukkan tepung pulut tadi dan masak hingga kenyal.
5. Akhir sekali masukkan biji sagu dan garam. 
6. Masak hingga sagu menjadi jernih dan masak. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air

No comments:

Post a Comment