Thursday, 17 July 2014

Dalca Daging

Bahan:-
5 biji bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 cm halia - dihiris
Cili mesin
3 sudu besar rempah kari - dicampur air
500 ml santan
2 keping asam
200 gm dal - rebus sampai empuk
Daging
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Daun kari
Sayur (kentang, bendi,tomato,terung bulat,kacang panjang)

Caranya:-
1. Tumis daun kari, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.
2. Masukkan bahan hiris dan goreng sampai wangi.
3. Masukkan rempah kari, cili mesin dan asam keping.
4. Bila garing, masukkan daging, santan dan kentang.
5. Bila empuk, masukkan kacang dal dan sayur.
6. Masukkan garam dan biar masak mendidih.

No comments:

Post a Comment