Wednesday 2 July 2014

Kerutup Udang


Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1 kg udang 
400ml santan
160ml sos tomato
2 camca besar kerisik
2 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa

A
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 camca besar cili kisar
1/2 biji bawang besar

B
4 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

C
3cm kayu manis
2 kelopak bunga lawang
2 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 camca besar ketumbar

Caranya:-
1. Lumur udang dengan kunyit dan garam. Goreng hingga udang kemerahan.
2. Kisar halus bahan2 A.
3. Masukkan bahan2 C ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus rempah tadi (gunakan pengisar kering). Ketepikan.
4. Panaskan lebih kurang 100ml minyak dalam kuali, tumis bahan B hingga wangi.
5. Masukkan bahan A dan tumis hingga harum.
6. Tambah bahan C, kacau rata dan masak hingga naik bau.
7. Tambah sos tomato, gula melaka dan pati santan, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana.
8. Tambah kerisik, masukkan udang, gaul rata. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga pekat. 
9. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan jika suka.

No comments:

Post a Comment