Wednesday, 2 July 2014

Ayam Thai Istimewa


Resepi : Chef Florence

Bahan:-
700g isi ayam (dihiris)
6 camca besar minyak masak
2 camca besar bawang putih (dicincang)

Bahan A:
2 biji bawang besar (dipotong berbaji)
4 biji cili merah (dihiris)
10 batang putik jagung (dihiris)
5 batang saderi (dihiris)
1 biji lobak merah
200gm kacang sepat

Bahan B:
250 mililiter sos cili thai
3 camca teh serbuk pati ikan bilis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
2 camca teh tepung jagung
200 mililiter air (dicampur dengan tepung jagung)
Garam

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan tunggu sehingga ayam itu masak 
3. Masukkan bahan A dan goreng sebentar.
4. Kemudian masukkan bahan B. Masak sehingga pekat.

No comments:

Post a Comment