Bahan:-
Ikan merah/tenggiri/apa2 ikan
Bahan Sos Tomato:
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
1 biji bawang besar - dihiris kasar/potong bulat
3 tangkai cili padi - diketuk
2 biji tomato - dibelah 6
2 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 kiub serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Sedikit daun ketumbar - dicincang
Caranya:-
1. Goreng ikan 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga bau.
3. Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato.
4. Masukkan garam dan serbuk pati ayam. Gaul mesra.
5. Masukkan ikan dan masak hingga kuah agak pekat.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato dan cili padi.
7. Biar sekejap dan tutup api. Hidang dan taburkan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment