1 kg ayam
1 camca teh garam
4 camca besar minyak
1/2 biji kelapa parut - ambil 1 cawan santan pekat, 2 cawan santan air
2 biji tomato - dibelah 4
Bahan Giling:
4 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
2 1/2 cm halia
2 1/2 cm lengkuas
1/2 camca besar lada putih
1/2 camca besar lada hitam
Caranya:-
1. Perap ayam bersama garam selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga wangi dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan ayam dan goreng 2-3 minit.
4. Curahkan santan cair dan didihkan.
5. Campurkan tomato dan didihkan selam 15 minit hingga ayam empuk.
6. Tuangkan santan pekat dan masukkan garam secukup rasa. Apabila cukup masak angkat.
No comments:
Post a Comment