Saturday, 12 March 2016

Ayam Masak Hijau (Jadi Merah) (Resepi II)

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
4 keping dada ayam kerat 3  (Cik Na guna semua bahagian) - cuci bersih dan toskan*
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*
*digaul rata dan perap sekejap
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 tangkai daun kari
3 biji cili hijau, hiris serong
1 camca teh serbuk lada hitam (boleh letak 1/2 je mcm CMG)
1 cawan air

Bahan Kisar Halus:-
3 biji cili hijau (Cik Na guna cili merah sbb tu x jadi hijau)
5 biji cili padi hijau
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan

Caranya:-
1. Ayam tadi digoreng 3/4 masak, angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum. Tuang air dan kacau rata.
2. Tambah cili hijau, daun kari dan serbuk lada hitam. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayam empuk. Akhir sekali tambah jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment