Saturday, 12 March 2016

Sotong Tiga Rasa

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
500 gm sotong, cuci bersih dan kelar2 tapi jangan putus
1 biji bawang besar, potong bulat
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1/2 inci halia, hiris nipis
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
3 camca besar sos cili thai
1 camca besar sos hoisin (kalau x da boleh ganti dengan kicap manis, ada org mungkin x brp suka rasa sos hoisin ni jd x perlu letak)

Sedikit kicap cair

Hirisan daun bawang untuk hiasa

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis halia, bawang putih dan cili kisar hingga harum dan cili garing. Masukkan sos cili thai, sos hoisin dan sos tiram. Kacau rata.
2. Masukkan sotong, bawang besar, cili hijau dan cili merah. Kacau rata2. Masak dengan api sederhana hingga sotong masak.
3. Masukkan sedikit kicap cair jika perlu, masak sekejap lagi, rasa dan boleh angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat.

No comments:

Post a Comment