Saturday, 12 March 2016

Kue Tiaw Kung Fu

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan A:-
500 gm kuw tiaw (Cik Na guna kue tiaw kering, celur dalam air panas dan toskan)
5 biji telur

Bahan B:-
100 gm udang, dibuang kulit
150 gm ayam, dihiris
100 gm sotong, dihiris
100 gm sawi kailan (mcm CMG Cik Na guna kobis)
100 gm kobis bunga, dipotong
100 gm lobak merah, dihiris (Cik Na suka potong nipis bentuk bunga)
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar minyak masak
2 camca besar tepung jagung*
1/2 cawan air*
*dibancuh rata
1 cawan air rebusan ayam (Cik Na guna kiub pati ayam)
2 camca besar sos tiram
1 camca besar lada sulah
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Untuk Kuah: Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang,sotong dan ayam. Tuang air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak merah. Bila mendidih, masukkan bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan kailan tadi. Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah belahan tomato. Matikan api dan ketepikan.
2. Untuk Kue Tiaw: Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kue tiaw dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak kering (biar kuali panas betul2 kalau tak kue tiaw melekat atau guna kuali non-stick). Kemudian alih ke dalam bekas sesuai. *CMG tambah sedikit kicap cair masa menggoreng. Anggaran 100 gm kue tiaw = 1 biji telur.
3. Penyediaan Kue Tiaw Kung Fu: Isi kue tiaw ke dalam bekas sesuai, tuang kuah bersama isi2nya. Kalau suka hias dengan hirisan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan bersama cili hijau jeruk atau cili kicap. Hidangkan panas2

No comments:

Post a Comment