Monday 21 March 2016

Pulut Serawa Durian (Resepi II)

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan Kuah Serawa:-
1 biji durian, keluarkan isinya
700 ml santan
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula Melaka, hiris halus*
1/2 cawan gula pasir* (x letak pun)
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*
*disatukan, masak dengan api kecil hingga gula larut, tapis dan ketepikan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum*
3 camca besar air*
*dikacau rata
Secubit garam
Gula, jika perlu

Bahan Pulut:-
1 kg pulut, cuci dan rendam 30 minit, toskan (kalau guna pulut susu tak perlu rendam)
700 ml santan cair
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul

Caranya:-
1. Untuk Pulut:- Panaskan kukusan. Pulut tadi diletak dalam loyang, masukkan daun pandan, santan, garam dan minyak masak. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak.
2. Untuk Kuah Serawa:- Dalam periuk, satukan santan, gula, durian dan jerang atas api hingga mendidih. Guna api perlahan. Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak. Biar mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit lagi gula. Tuang bancuhan tepung gandum dan masak 2-3 minit lagi hingga kuah pekat. Matikan api.
3. Untuk Pulut Serawa:- Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas sesuai, tuang kuah ikut banyak mana yang anda inginkan, boleh dimakan. Kuah ini juga sesuai dimakan bersama roti, lempeng, roti jala dan juga serabai.

No comments:

Post a Comment