Saturday 12 March 2016

Ketam Bercili

Sumber Resepi: C&P Azlita @ Azlita Masam Manis

Bahan:-
4 ekor ketam (Cik Na guna ketam kecik jadi lebih byk ) - disiang dan cuci bersih
3 sudu makan minyak masak
6 sudu makan sos cili
6 sudu makan sos tomato
1/2 cawan air
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos lada hitam
2 batang serai - dititik
1 pokok daun ketumbar - dirampai (x letak sbb x da)
Cili merah - dihiris
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar:-
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc belacan

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan kisar hingga wangi dan kering.
2. Masukkan air, sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos lada hitam. Masak lagi hingga didih.
3. Masukkan ketam dan biar sehingga ketam masak dan kuah sedikit kering.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Bila kuah sudah agak pekat tutup api dan taburkan daun ketumbar dan cili hiris.

No comments:

Post a Comment