Friday, 18 March 2016

Sup Tom Yam Putih

Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:-
15 ekor udang bersaiz sederhana, kerat hujung muncungnya dan kakinya, cuci dan toskan
3 kuntum cendawan butang (x letak tukar kobis bunga)
3 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
7 batang kacang sweet peas, kerat 2 (x letak sbb x da stok)
1 biji lobak merah, potong nipis2
1 biji tomato, belah 6
1 batang saleri, kerat
10 biji cili padi thai merah, dititik
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang merah, belah 6
1/2 inci halia, titik
1/2 inci lengkuas, titik
1/2 cawan santan
2 camca besar sos ikan
4 - 5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya (agak2)
Garam secukup rasa

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya, masukkan serai, lengkuas, halia, bawang besar, cili padi thai dan lobak merah. Biar mendidih hingga sayur lembut sedikit.
2. Tambah sos ikan, garam secukup rasa. Masukkan saleri, santan dan kacau rata. Renihkan sambil dikacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan sweet peas, tomato, cendawan dan jus limau kasturi, kacau dan sesuaikan rasa, masak sekejap dan matikan api.

No comments:

Post a Comment