Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan Untuk Doh:-
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 1/2 cawan air
Bahan Untuk Inti:-
1 biji kelapa parut putih basah (yang tidak terlalu tua)
1 ketul gula Melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air
Bahan Lain:-
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci
Minyak kelapa secukupnya
1 cawan pati santan + secubit garam
Caranya:-
Untuk Inti:
1. Kelapa diparut putih. Potong gula Melaka kecil2 dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
3. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
4. Angkat dan sejukkan.
Untuk Doh:
1. Satukan tepung pulut,tepung pulut hitam dan tepung gandum dalam satu bekas.
2. Tuang sedikit air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
3. Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
Untuk Membuat Kuih Koci:
1. Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
2. Ambil sejemput doh dah leperkan, letak satu camca teh inti.
3. Tutup inti dengan doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
4. Kemudian lipat seperti biasa.
5. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak.
No comments:
Post a Comment