Saturday 12 March 2016

Puding Balqis

Sumber Resepi: C&P Yatie @ Sinar Kehidupanku

Bahan:-
1 paket agar2 serbuk (10gm)
450 ml air
150 ml susu cair
2 biji telur gred A
5 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin/butter
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna ikut citarasa masing2

Caranya:-
1. Masakkan serbuk agar2 dgn air dan gula hingga mendidih dan masukkan marjerin dan susu cair. Masak lagi hingga mendidih sambil dikacau.
2. Masukkan vanilla dan padamkan api. Biarkan seketika (lebih kurang 15-20 minit) sehingga agar2 suam2 panas.
3. Pukul telur hingga betul2 kembang (buang tali pusat telur untuk menghilangkan bau hanyir) dan masukkan adunan agar2 ke dalam bekas telur tadi. Kacau hingga sebati.
4. Bahagi adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna yang disukai. Kacau hingga serata warna pada puding.
5. Sendukkan adunan puding ke dalam bekas atau loyang secara selang seli hingga habis. Untuk meletakkan lapisan yang kedua pastikan diletak perlahan2 di bahagian tepi dan jangan di bahagian tengah supaya ia tak bolos masuk dalam lapisan yang pertama.
6. Sejukkan dalam peti ais sebelum menghidang.
#bagi yang menggunakan hand mixer, utk dapatkan telur yang betul2 gebu, pukul putih telur dahulu hingga kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk, telur tu tak tumpah). Lepas tu baru masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan gebu.

No comments:

Post a Comment