Sumber Resepi: C&P Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan Utama:-
300 gm pasta, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak
1 keping dada ayam (Cik Na tukar dengan daging)*
1/2 camca teh serbuk lada hitam*
1/2 camca teh garam*
*digaul dan perap 15 minit
10 kuntum cendawan butang, belah 4 setiap satu (x letak)
1 biji kentang, didadu sederhana besar
2 liter air
2 kiub pati ayam
1 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang leek, dihiris halus
4 ulas bawang merah, dihiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili padi (kalau suka)
Caranya:-
1. Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak masak, tumis semua bahan tumis hingga wangi. Masukkan kentang dan cendawan, kacau goreng 1 minit dan tuang air. Masukkan kiub ayam dan biar masak dengan api sederhana hingga kentang 3/4 empuk. (kalau guna daging masukkan sekali dengan kentang)
2. Masukkan ayam dan serbuk lada hitam. Bila mendidih perasakan dengan garam. Masak hingga ayam masak dan kentang empuk.
3. Dalam mangkuk isi pasta dan tuang kuah dgn isi2nya sekali. Hias dengan bahan2 hias sebelum dihidangkan. Bagi yang tidak tahan pedas tak perlu letak hirisan cili padi.
No comments:
Post a Comment