Saturday, 12 March 2016

Kek Pisang Lembab

Sumber Resepi: C&P Azie @ Azie Kitchen

Bahan:-
4 biji pisang emas/awak (saiz sederhana) - lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang

Caranya:-
1. Panaskan oven pada suhu 185 darjah celcius.
2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan marjerin dan alas dengan kertas minyak.
3. Kisar gula, minyak di dalam blender atau mixer hingga putih (3 - 5 minit).
4. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masuk dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna  atau tidak.

No comments:

Post a Comment