Sumber Resepi: C&P Ummi @ Home Sweet Home
Bahan A:-
24 keping biskut tiramisu
250 gm cream cheese
150 ml yogurt asli (plain yogurt)
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air*
1 sk nescafe* (dibancuh bersama)
Serbuk koko secukupnya
Bahan B:-
150 ml air
1 sb serbuk agar-agar
Caranya:-
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu dalam loyang yang sesuai.
2. Basahkan biskut tadi dengan air nescafe.
3. Pukul keju dgn gula hingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
5. Masak bahan B hingga mendidih dan masukkan dalam adunan, kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju ke atas biskut tadi.
7. Ulang lagi dengan menyusun baki biskut di atas keju pula. Ayak serbuk koko dulu atas keju sebelum susun lagi biskut di atasnya.
8. Lapiskan pula baki keju tadi di atas lapisan biskut yang akhir.
9. Ayakkan rata-rata serbuk koko atas permukaan atas keju.
10. Sejukkan beberapa jam di dalam fridge sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment