Monday 21 March 2016

Kambing Goreng Lada Hitam

Sumber Resepi : Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:-
500 gm daging kambing
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
1 cawan air (dibancuh)
2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Bagi Menumis):-
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 labu bawang besar

Bahan C (Sebagai Hiasan):-
2 tangkai daun sup (dipotong pendek)
2 tangkai daun bawang (dipotong pendek)
1 biji tomato (dipotong 4)
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)

Caranya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu. Masukkan lada hitam.
2. Masukkan daging dan air. Masakkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi ataupun roti.

No comments:

Post a Comment