Sumber Resepi: C & P Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan:-
3 atau 4 biji pisang saiz besar (saya guna pisang berangan)
1/2 cawan gula halus
1 biji telur - dipukul sedikit
1/3 cawan mentega/marjerin cair
1 1/2 cawan tepung gandum
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon garam
Caranya:-
1. Satukan pisang yang dilecek bersama gula, mentega cair dan telur. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain satukan tepung gandum dengan soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan bahan ini bersama.
3. Kemudian satukan bahan basah tadi ke dalam bahan kering.
4. Gaul sebati guna senduk kayu atau whisk je.
5. Cedokkan ke dalam loyang muffin 3/4 penuh (saya guna bekas cupcake) dan bakar pada suhu 350 F (175 c) selama 20 minit. (Saya bakar sama mcm kak yatie 180 c selama 25 minit).
No comments:
Post a Comment