Resepi : Chef Hanieliza
Bahan:-
1 ekor ayam dipotong kecil2 (sebesar 2 inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya (sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit
Bahan untuk dikisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering
Caranya:-
1. Ayam dilumur dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
2. Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing.
3. Masukkan ayam yang telah digoreng bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment