Tuesday, 17 June 2014

Rendang Pedas Perak


Resepi: ummi@homesweethome

Bahan:-

2 ekor ayam - potong sederhana kecil
1400ml santan - dari 3 biji kelapa
6 batang serai - 3 diketuk, 3 batang dikisar
1 keping gula kabung (yg tebalnya 1/2 inci - cik na x letak pun)
1/3 cawan kerisik
4-5 keping asam gelugor
Garam
5 helai daun kunyit-dihiris halus

Bahan kisar:-

30 biji cili api
2 sudu besar cili kering kisar
20 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
3 batang serai

Caranya:-

1. Dalam kuali campurkan ayam dengan bahan-bahan kisar. Gaul rata dan letakkan kuali di atas api dan masak sebentar ayam dengan api perlahan. Biar air dari ayam itu keluar dan ayam mesra dengan bahan.
2. Bila air ayam tadi telah surut hingga tinggal 1/3 lebih kurang, masukkan santan, asam gelugor dan serai ketuk. Masak dan gaul sekali sekala. Biarkan mendidih dan santan agak surut.
3. Masukkan kerisik, garam dan gula kabung. Masak lagi sambil dikacau sesekali hingga kuah rendang pekat dan bersalut dengan ayam. Seimbangkan rasa.
4. Masukkan daun kunyit yang dihiris dan tutup api. Gaul rata daun kunyit dengan ayam tadi. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment