Sunday, 1 June 2014

Bubur Lambuk


Resepi: Selera Ramadhan Rubiah Suparman

Bahan:-
2 cawan beras
1 biji kelapa (jadikan 4 cawan)
200g daging cincang (Cik Na guna daging biasa)
250g udang (Cik Na x letak pun)
Segenggam udang kering
1 sudu teh lada sulah
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
2 batang serai
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
6 cawan air

Caranya:-
1. Beras dicuci bersih dan dimasak dengan 6 cawan air sehingga beras hancur dan agak pekat.
2. Kisar bawang merah, halia, bawang putih dan udang kering. Tumiskan.
3. Masukkan serai yang telah dititik dan rempah-rempah tumis.
4. Setelah naik bau masukkan daging cincang, udang, santan, garam dan lada sulah.
5. Masukkan bubur nasi ke dalam kuah santan. Masak hingga sebati dengan menggunakan api perlahan.
6. Untuk menghidangkannya taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment