Inti:
Kelapa parut
Gula Melaka
Gula pasir (optional jika kurang manis)
Daun pandan
1/4 cawan air
Kulit:
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan/fresh milk
Beberapa titik pewarna hijau
Secubit garam
Caranya:-
Inti:
1. Panaskan air,gula Melaka dan simpulan daun pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Tutup api dan sejukkan inti.
Kulit:
1. Masukkan semua bahan untuk membuat kulit ke dalam blender dan blend sehingga sebati.
2. Panaskan kuali leper, oles sedikit minyak.
3. Masukkan adunan kulit 1 senduk kecil dan ratakan dengan cara pusingkan pan kiri dan kanan.
4. Bila warna hijau telah bertukar atau kulit telah masak angkat kulit.
5. Letakkan inti di tengah-tengah dan lipat kulit di kiri dan kanan. Kemudian gulung kemas-kemas.
No comments:
Post a Comment