Wednesday 18 June 2014

Ketam Black Pepper


Saje2 nak ubah selera Cik Na cuba la resepi ni...kalau x asyik buat masak lemak x pun goreng berlada je...

Bahan:-
2 kg ketam
Minyak
4 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar tepung jagung
1 ikat daun sup
Segenggam lada hitam

Caranya:-
1. Bawang putih dan halia ditumbuk bersama.
2. Panaskan minyak kemudian tumis bahan tumbuk sehingga terbit bau.
3. Tumbuk lada hitam sehingga hancur.
4. Masukkan lada hitam, sos tiram, kicap pekat dan kicap cair. Kacau seketika.
5. Tuang sedikit air dan bancuhan tepung jagung bersama ketam. Kacau rata.
6. Setelah mendidih bubuh daun sup yang sudah dipotong-potong.

No comments:

Post a Comment