Resepi ni pun Cik Na warisi dari arwah mak. Cik Na tak berapa suka makan kari especially kari ikan tapi sekali sekala tu boleh la. Cik Na belajar masak resepi ni pun sebab ayah suka. Selain dari makan dengan nasi, kari ikan ni kalau buat kuah roti canai pun sedap.
Bahan:-
Ikan - Cik Na suka guna ikan tenggiri
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - dihiris
Biji sawi
Daun kari
Bawang merah*
Bawang putih*
Halia*
Rempah kari ikan
Cili kering
Air asam jawa
Santan
Tomato
Kentang
Caranya:-
1. Kisar bahan bertanda * dan campur dengan rempah kari.
2. Panaskan minyak, tumis biji sawi dan daun kari.
3. Bila garing, masukkan bahan yang dikisar.
4. Apabila garing, masukkan air asam dan santan.
5. Masukkan kentang.
6. Biar mendidih dan kentang hampir empuk, masukkan ikan.
7. Biar masak sampai pecah minyak baru masukkan tomato.
No comments:
Post a Comment