Tuesday, 17 June 2014

Paprik Ayam & Udang


Resepi ni terhasil dari campuran beberapa resepi yang Cik Na google. Cik Na ubah ikut kesesuaian bahan yg ada.

Bahan:-
1/2 ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 labu bawang besar - dimayang
2 batang serai
2 biji tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
Bunga kubis, kacang buncis @ panjang, carrot & jagung muda
2 s/b sos cili
2 s/b sos tomato
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap manis
2 s/b sos ikan 
1/2 kiub ikan bilis
3 @ 4 helai daun limau purut

Caranya:-
1. Goreng ayam agak2 sampai masak, jangan terlalu garing.
2. Masukkan bahan2 yg ditumbuk, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, cili, tiram, ikan dan kicap manis. Letak kiub ikan bilis kalau suka.
4. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan sedikit air.
5. Masukkan serai dan daun limau purut.
6. Masukkan udang @ sotong jika suka.
7. Masukkan carrot. Biarkan seketika.
8. Masukkan pula bunga kubis, kacang buncis, jagung muda dan bawang.
9. Biarkan seketika dan tutup api.
10. Hidang bersama perahan limau kasturi.



No comments:

Post a Comment