Thursday, 19 June 2014

Laksa Asam


Kuah Laksa


Bahan-bahan laksa

Ini pertama kali Cik Na buat laksa sendiri. Dulu selalunya Cik Na tolong mak je. Cik Na ikut resepi Chef Wan sebab sama dengan resepi mak Cik Na.


Resepi:  Sajian Malaysia Bersama Chef Wan

Bahan:-
Untuk Kuah:
500ml air
4 keping asam gelugur
15 helai daun kesum
2 kuntum bunga kantan, dibelah dua
1.5 kg ikan kembung, dibersihkan, direbus dan diambil isinya dan dikisar kasar
Garam secukup rasa

Bahan-bahan yang dikisar halus:
30 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih (Cik Na x guna bawang putih)
1 sudu besar belacan

Bahan-bahan laksa:
300g laksa dicelur
2 tangkai cili merah, dibuang biji dan dihiris nipis
2 tangkai cili hijau, dibuang biji dan dihiris halus
2 kuntum bunga kantan, dihiris nipis
15-20 helai daun kesum, dicincang halus
20 helai daun pudina (Cik Na x letak pun)
6 biji limau kasturi, dibelah 2
1/2 biji nenas, dikupas dan dihiris nipis ( Cik Na x suka letak nenas)
1 batang timun
2 biji bawang besar, dikupas dan dihiris nipis
4 sudu besar petis udanf (ni pun Cik Na x suka letak)

Caranya:-
1. Dalam periuk, masukkan semua bahan yang telah dikisar bersama air, asam gelugur, daun kesum, bunga kantan dan isi ikan. Didihkan dan tambahkan garam.
2. Masak kuah sehingga pekat dan sajikan dengan bahan-bahan laksa di dalam mangkuk.





No comments:

Post a Comment