Sunday, 1 June 2014

Daging Black Pepper

Resepi : Ummi @ HomeSweetHome

Bahan:-
500g daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yang ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau 
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus
Minyak

Caranya:-
1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada.
3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yang banyak dan menggunakan api yang kuat supaya daging tidak perlu digoreng lama. Goreng daging lebih kurang 3-4 minit samvil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja.
5. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah.
6. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram dan garam. Kacau sebati.  Garam tak perlu letak banyak kerana dah pun masin dari kicap dan sos tiram.
7. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air.
8. Biarkan mendidih, barulah masukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih.
9. Bila agak pekat boleh lah dipadamkan api.
## Kalau nak guna daging biasa pun boleh, hiris nipis2 dan rebus dgn sedikit air sehingga daging empuk. Pastu skip step no 3. (Pesanan kak ummi)

No comments:

Post a Comment