Bahan:-
Ikan siakap/ikan bawal
2 batang serai dihiris halus2
10 tangkai cili padi dihiris memanjang
2 tangkai cili merah dihiris memanjang
2 buah tomato dibelah 4
2 labu bawang besar dihiris nipis
4 helai daun limau purut
1 kiub perencah tomyam dihancurkan/2 sudu besar paste tomyam
Garam dan serbuk kunyit
Caranya:-
1. Lumurkan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng ikan.
2. Ambil 2 sudu minyak dan panaskan, tumis kesemua bahan2 yang dihiris seperti serai, cili padi, cili merah, tomato, bawang besar dan serai. Biarkan agak layu. Masukkan kiub perencah tomyam dan sos ikan. Kacau2kan biar rata.
3. Apabila sudah rata, masukkan garam dan daun limau purut. Kacau2kan sebentar saja dan tutup api.
4. Tuangkan sos tomyam ke atas ikan goreng tadi.
No comments:
Post a Comment