Tuesday, 17 June 2014

Redang Daging Mak



Rendang daging ni resepi turun temurun dari arwah mak Cik Na. Ini antara menu wajib setiap kali hari raya. Walaupun pedas tapi Cik Na sekeluarga memang suka rendang cili api ni.

Bahan:-
Cili padi - segenggam*
Kunyit hidup - seketul*
Serai - 4/5 batang*
Lengkuas - 2 inci*
Halia - 1 inci*
Kerisik - 3 sudu
Santan - 1/2 kilo
Bawang besar - 5 biji*
Bawang putih - 2 ulas*
Daging
Daun kunyit - 1 helai (dimayang halus)
Limau purut - 2/3 helai (dimayang halus)
Asam keping

Caranya:-
1. Santan dimasak sampai pecah minyak.
2. Bahan kisar yg bertanda * ditumis garing.
3. Masukkan daging, santan dan kerisik.
4. Kacau sampai kering dan daging empuk.
5. Masukkan asam keping (kecil) dan garam.








No comments:

Post a Comment