Monday, 17 November 2014

Ayam Aneka Cili

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
400 - 500 gm ayam - dipotong kecil2
1 labu bawang merah - dimayang kasar
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1 inci halia - dihiris halus
6 tangkai cili padi - diketuk pecah sikit
8 tangkai cili kering - -dikerat serong
1/2 sudu teh lada hitam yang telah ditumbuk halus
1/2 biji lada benggala hijau - dipotong memanjang/dadu
1/2 biji lada benggala merah - dipotong sda
1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
7 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci panjang (Cik Na x letak sbb malas gi beli)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap cair
Garam secukup rasa
Minyak

Caranya:-
1. Ayam dibersihkan, ditoskan dan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan 1/4 cawan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi, cili kering dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan lada hitam, sos dan kicap. Kacau sebentar.
4. Masukkan ayam dan lobak merah. Kacau rata sebentar.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Masukkan pula kacang panjang dan lada benggala. Kacau sebentar jangan terlalu layu.
7. Seimbangkan rasa dan tutup api.

No comments:

Post a Comment