Sunday, 30 November 2014

Sardine Puff

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
10 keping puff pastry jenama Kawan
1 tin kecil sardin
1 labu bawang besar - didadu
1 biji cili merah - didadu
Sedikit air limau kasturi
Sedikit garam
1 biji telur (dipukul sedikit dgn susu segar)

Caranya:-
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan cili merah.
2. Kemudian masukkan sardin yang telah dihancurkan. Kacau sebentar.
3. Masukkan garam dan air limau. Kacau rata.
4. Tutup api dan biarkan sejuk sikit.
5. Sediakan puff pastry, letakkan sedikit filing tadi dan tutup hujung pastry dengan menekan bahagian kelilingnya dengan garfu. Buat sampai habis.
6. Sapukan puff dengan telur. Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit/kuning.

***puff akan naik dan mengembang sedikit disebabkan x dikelar bahagian atasnya.

No comments:

Post a Comment