Saturday, 15 November 2014

Sotong Goreng Istimewa

Resepi: Majalah Saji Jun 2006

Bahan:-
300 gm sotong
3 sudu besar tepung kastard

Bahan Sos:
1 batang serai (ketuk)
2 tangkai cili padi (hiris)
1/2 labu bawanh besar (hiris)
2 cm belacan (kisar)
3 tangkai cili merah (kisar)
3 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar udang kering
3 ulas bawang putih (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
2 sudu besar serbuk kari
Setangkai daun kari
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 batang serai (kisar)
1 helai daun limau purut
3 cm halia (kisar)

Caranya:-
1. Sotong dicelupkan ke dalam tepung kastard dan goreng sampai kuning keemasan. Angkat dan toskan.
2. Sementara itu, tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan serbuk kari, daun kari, sos tiram, kicap pekat, garam dan daun limau purut. Apabila mendidih dan pekat, angkat dan ketepikan.
4. Tumiskan pula bawang besar, cili padi, daun kari dan serai (ketuk) sehingga naik bau.
5. Seterusnya masukkan sotong dan bahan tumisan tadi. Gaul rata.

No comments:

Post a Comment