Sunday 2 November 2014

Ampap Ayam

Resepi: 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza

Bahan A:
1 kg ayam (dipotong kecil)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 cawan air*
1 sudu makan asam gelugur *
*dibancuh
1 bunga kantan (dihiris)
3 helai daun limau purut
3 sudu makan minyak
Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
10 biji cili api
3 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air

Caranya:-
1. Ayam dibersihkan dan tos kering. Gaulkan      ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan kacau rata.
4. Masukkan air asam gelugur, bunga kantan dan daun limau purut. Kacau rata dan tutup api.

No comments:

Post a Comment